Terugblik op het seizoen 2023-2024 de eerste selectie ADO Den Haag mannen

Het seizoen zit er al een aantal weken definitief op voor ADO Den Haag. Eind juni komen de spelers alweer bij elkaar voor de eerste testen en op 1 juli staat de eerste training op het programma. Voordat we alweer vooruit gaan kijken naar het nieuwe seizoen, staan we graag nog even stil bij alle momenten van het seizoen dat achter ons ligt. Want ondanks het teleurstellende einde van het seizoen, waren er genoeg mooie momenten en spectaculaire wedstrijden. In dit seizoensoverzicht zetten we de mooiste herinneringen van seizoen 2023-2024 op een rij.

Beginnen op nul

Het bewogen seizoen voor het eerste mannenteam van ADO Den Haag begon al in de maand juni. Na het vertrek van de hoofdtrainer, assistent-trainers en maar liefst twintig spelers afgelopen zomer moest het team helemaal opnieuw worden opgebouwd. Dat ging geleidelijk aan. Als eerste werd met Darije Kalezic de nieuwe hoofdtrainer aangesteld, de Bosniër tekende voor twee seizoenen. De eerste ingaande spelerstransfer was op 11 juli toen aanvoerder Kürsad Sürmeli een contract tekende. Het kwam net te laat om in het traditionele oefenduel tegen H.V.V. Laakkwartier mee te kunnen doen. Echter was het begin van een drukke transferzomer begonnen. In de zomerse transferwindow streken maar liefst veertien nieuwe spelers neer in Den Haag. Onder andere het topduo Henk Veerman en Daryl van Mieghem kwam over van FC Volendam en tekende ook de talentvolle Joel Ideho een meerjarig contract bij de residentieclub.

Bij aanvang van de competitie was de selectie nog niet helemaal compleet. Toch wist ADO Den Haag het De Graafschap knap lastig in Doetinchem te maken in de eerste speelronde. Er werd niet gescoord, maar de Hagenaars kwamen goed voor de dag en kregen goede kansen op de zege. Een week later ging de Haagse formatie in de eerste thuiswedstrijd met 0-3 onderuit tegen Roda JC Kerkrade. Hierna begon het te lopen bij geel-groen. Van Mieghem, op dat moment pas drie dagen speler van ADO Den Haag, besliste met een laat doelpunt het uitduel tegen FC Den Bosch (1-2) in de volgende speelronde. Het was het begin van een ongeslagen reeks van maar liefst elf competitiewedstrijden op een rij. In dit rijtje steekt de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen er bovenuit. Veerman maakte die avond de enige goal met een heerlijke stift op aangeven van Van der Sande.

Ondanks deze driepunter kende de avond ook een flink smetje. Doelman Hugo Wentges raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie en speelde achteraf gezien zijn laatste duel van het seizoen. De ongekende comeback in Emmen is een andere uitschieter van de eerste paar maanden. In De Oude Meerdijk begon de Haagse ploeg matig aan de wedstrijd en keek het na twintig minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Veerman deed nog wel wat terug voor rust, maar het moest en zou beter moeten om resultaat te behalen. Diep in de tweede helft kwam ADO via Sellouki langszij en mocht Van Mieghem zich drie minuten later opnieuw tot matchwinner kronen toen de aanvaller de 2-3 snoeihard tegen de touwen schoot. De ontlading bij zowel de spelers en staf, als in het uitvak groots!

Wisselvalligheid

Met naderen van de winterstop kwam er wat zand in de Haagse motor en werden de resultaten wisselvalliger. Na een nipte overwinning tegen Jong PSV door een goal van Malik Sellouki in de laatste secondes van de wedstrijd, gingen de Hagenaars in dezelfde week in eigen huis onderuit tegen SC Cambuur. Vervolgens werd er diep in blessuretijd een punt gepakt in Dordrecht en drie dagen later boekte ADO Den Haag de grootste competitiezege van het seizoen. Jong FC Utrecht werd met maar liefst 6-0 aan de kant gezet en maakte Jort van der Sande een onvervalste hattrick.

Een 3-2 nederlaag tegen Helmond Sport op de eerste dag van een zeer uitdagende decembermaand tekende de wisselvalligheid van dat moment. Met thuiswedstrijden tegen concurrenten Willem II en NAC Breda en het bekerduel tegen Sparta Rotterdam in aantocht moest er in de weken die volgden gepresteerd worden. De eerste horde was Willem II dat bij een overwinning de tweede periodetitel zou pakken. Hier wilde ADO Den Haag niet aan meewerken en ging het bij rust met 1-0 aan de leiding. Na de pauze zetten de Tilburgers de thuisploeg flink onder druk, maar ondanks vele doelpogingen hield Coremans zijn doel schoon. Dit lukte de goalie tot aan de vijfde minuut van de blessuretijd. Hilterman kopte raak en dus gingen de Tricolores toch nog met een punt naar huis. De drie punten bleven een week later in het thuisduel met NAC Breda wel in Den Haag. Na een vroege openingstreffer van de Bredanaars, ging het lopen aan Haagse zijde. Voor rust was de achterstand helemaal omgebogen tot 3-1, met als hoogtepunt een prachtige treffer van Veerman die doelman Kortsmit met een geweldige stift verraste. Lang kon ADO Den Haag niet nagenieten van de overwinning, want vijf dagen later was eredivisionist de volgende opponent in de 1/16e finales van de TOTO KNVB Beker. Ook dit werd een avond om niet snel te vergeten voor de supporters uit Den Haag. De ploeg uit Den Haag controleerde het gehele duel en ging na een dikverdiende 2-0 zege door naar de achtste finales. Finn de Bruin en Maikey Houwaart, jeugdspelers van O21 en O18 op dat moment, mochten hun debuut in de hoofdmacht maken, een onvergetelijke avond voor beide talenten. Het jaar 2023 werd afgesloten met een 1-2 overwinning op bezoek bij Jong AZ en zo ging ADO Den Haag als nummer drie de winterstop in.

Spektakel en bekervoetbal

Na een succesvol trainingskamp in het zuiden van Spanje hervatte ADO Den Haag de competitie met een kraker tegen De Graafschap. De eerste officiële wedstrijd van 2024 zou een onvergetelijke worden. De avond begon met een spectaculaire lichtshow. Het stadion was namelijk net voorzien van nieuwe ledverlichting en meteen werden de mogelijkheden hiervan tentoongespreid. Het treffen met De Superboeren begon echter desastreus voor de geel-groenen, want na nog geen half uur spelen stond het al 0-2 in het voordeel van De Graafschap. 45 wervelende minuten volgden met maar liefst zes doelpunten. Nadat ADO Den Haag de score halverwege de tweede helft had omgebogen naar 3-2, zette Mahi de bezoekers weer op gelijke hoogte. Door een kopbal van Ideho en een kiezelhard schot van Van Mieghem pakte ADO een 5-3 zege in misschien wel de meest vermakelijke wedstrijd van het seizoen. Zo’n vier dagen later trad het Haagse elftal aan in Het Kasteel tegen Excelsior Maassluis in de achtste finale van de beker. 39 seconden duurde het tot de openingstreffer van de ploeg uit Maassluis. Doelman Nick Marsman, die voor het eerst bij ADO onder de lat stond, had zijn debuut heel anders voorgesteld. De amateurs leken lang op weg naar een stunt, maar daar staken Van der Sande en Veerman laat in de wedstrijd een stokje voor en dus stootte de club uit Den Haag door naar de kwartfinale.

Na een slippertje op bezoek bij VVV-Venlo (2-1 verlies) en twee overtuigende zeges op FC Emmen en TOP Oss ging ADO Den Haag met vertrouwen naar de kwartfinale tegen eredivisionist N.E.C. in Nijmegen. Maar na twee minuten moesten de bezoekers al een tegengoal incasseren, Ogawa kopte raak. De Nijmegenaren waren helaas ook in goede vorm en kwamen de Hagenaars tekort om de latere bekerfinalist pijn te doen. Het resultaat was een 3-0 overwinning voor de Gelderse ploeg. In dezelfde week rechtte ADO zijn rug en speelde het de teleurstelling van zich af door met dominant voetbal FC Den Bosch met 3-0 te verslaan. De volgende kraker wachtte een week later: een uitwedstrijd tegen Willem II. Een paar dagen daarvoor raakte Joel Ideho geblesseerd en dus moest de geboren Tilburger én sterkhouder verstek laten gaan. Een matig begin deed ADO Den Haag de das om, al werd het na een doelpunt van Timothy Derijck, die inmiddels voor de tweede keer was teruggekeerd in Den Haag, nog wel even spannend. Helaas ging ADO toch met lege handen naar huis. De maanden die volgden verliepen wat moeizamer. In iets minder dan twee maanden tijd kon de Haagse formatie slechts één keer drie punten bijschrijven.

Nacompetitie

De wisselende resultaten zorgden ervoor dat directe promotie definitief uit het zicht verdween en dus ging de focus in april al op de Play-Offs. Met een nieuwe formatie werd er gebouwd aan een team dat er in de nacompetitie moest staan. Dit proces ging met horten en stoten. Ter illustratie: de Hagenaars wonnen met 0-2 op bezoek bij SC Cambuur, een week later was er een 0-1 nederlaag tegen Helmond Sport in eigen stadion. Niet alleen in de competitie werd er wat geëxperimenteerd met het basiselftal. Trainer Kalezic plande ook twee oefenwedstrijden in, tegen vv Katwijk en Jong AZ. Beide duels wist ADO nipt te winnen.

Op 14 mei was het eindelijk zover en begonnen de Play-Offs om dat ene felbegeerde ticket voor de Eredivisie. De eerste tegenstander was De Graafschap, een ploeg waar ADO Den Haag in de competitie niet van had verloren. Bij de heenwedstrijd op De Vijverberg kwam de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong, terwijl er verder nog geen vuiltje aan de lucht was. Met een schitterende kopdoelpunt bracht Absalem de stand gelijk. De Hagenaars kwamen goed voor de dag in Doetinchem en liepen ze in de tweede helft uit tot 1-3. Door een benutte penalty in blessuretijd bleef De Graafschap met een 2-3 tussenstand in leven voor de terugwedstrijd. De return werd een ware thriller. Bij rust stond ADO Den Haag nog met 2-0 voor, maar liet de thuisploeg het in de tweede helft afweten en kwam de formatie van trainer Jan Vreman weer terug in de wedstrijd. Met een stand van 2-2 kreeg Absalem ook nog eens zijn tweede gele kaart en een zenuwslopend einde volgde. Met meer geluk dan wijsheid hield ADO stand en dus was de halve finale van de Play-Offs een feit. Excelsior Rotterdam, de club die ADO Den Haag twee jaar eerder na een krankzinnige finale uitschakelde in de Play-Offs, was de tegenstander. De Rotterdammers wonnen dit keer met 1-2 in Den Haag, maar was er nog genoeg perspectief voor de return op Woudestein. De Hagenaars kwamen in Kralingen echter bedrogen uit. Na een abominabele eerste helft was het duel al beslist in het voordeel van de thuisploeg. Een 7-1 einduitslag (9-2 totaal) was een pijnlijk resultaat en een teleurstellend einde van een seizoen.

ADO Den Haag kan zich gaan richten op een vierde seizoen op rij in de Keuken Kampioen Divisie. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen, maar met dezelfde doelstelling en dromen: promotie naar de Eredivisie.

Via de bron ga je naar de pagina van het nieuws!

FC Den Haag Online, begin hier elke dag gemakkelijk met zoeken naar nieuws over ADO Den Haag.